Fusilli kalmárral puttanesca módra¶
Fusilli con calamari alla puttanesca¶
2024. június 16.
Elkészítési idő: 50 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g fusilli tészta
- 350 g kalmár
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 szardellafilé
- 1 kisebb csili (elhagyható)
- 1 ek. kapribogyó
- 15-20 olívabogyó
- 200 ml passzírozott paradicsom
- 1 ek. paradicsomsűrítmény
- 2 ek. aprított petrezselyemlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük a fagyasztott kalmárt hideg vízbe. 5 percenként cseréljük le alatta a vizet.
Közben vágjuk apróra a fokhagymát. Vágjuk 2–3 darabra az olívabogyót. A csilit karikázzuk fel. Ha kevésbé csípősen szeretnénk, akkor előbb a magokat és az ereket távolítsuk el.
Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Adjuk hozzá a fokhagymát, a csilit és a szardellafilét. Alacsony hőmérsékleten pirítsuk, míg a szardella szét nem fő. Közben vágjuk félbe a kalmárt, irdaljuk be és vágjuk kisebb darabokra.
Adjuk az olajhoz a kalmárt és közepese erősségen főzzük 1–2 percig. Adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és azzal is pirítsuk 1 percig. Majd adjuk hozzá a kapribogyót és a olívabogyót, öntsük rá a passzírozott paradicsomot. Közepes erősségen főzzük 15-20 percig.
Közben tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Adjuk a tésztát a forró vízhez. Ha a kalmár alatt túl sűrű lenne a szósz, akkor adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből. Közben aprítsuk fel a petrezselyemlevelet.
Ha a tészta megfőtt, adjuk a kalmárhoz a petrezselyemmel együtt, keverjük össze és 1–2 percig együtt főzzük. Ha szükséges, sózzuk.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal és egy kevés petrezselyemlevéllel.
Megjegyzés
- Sózás helyett adhatunk hozzá colatura di allicit. Viszont azt csak a legvégén keverjük bele, amikor már lehúztuk a tűzről.