Kihagyás

Fusilli kalmárral puttanesca módra

Fusilli con calamari alla puttanesca

2024. június 16.

Fusilli con calamari alla puttanesca

Elkészítési idő: 50 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 160 g fusilli tészta
  • 350 g kalmár
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szardellafilé
  • 1 kisebb csili (elhagyható)
  • 1 ek. kapribogyó
  • 15-20 olívabogyó
  • 200 ml passzírozott paradicsom
  • 1 ek. paradicsomsűrítmény
  • 2 ek. aprított petrezselyemlevél
  • bors

Elkészítése

Tegyük a fagyasztott kalmárt hideg vízbe. 5 percenként cseréljük le alatta a vizet.

Közben vágjuk apróra a fokhagymát. Vágjuk 2–3 darabra az olívabogyót. A csilit karikázzuk fel. Ha kevésbé csípősen szeretnénk, akkor előbb a magokat és az ereket távolítsuk el.

Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Adjuk hozzá a fokhagymát, a csilit és a szardellafilét. Alacsony hőmérsékleten pirítsuk, míg a szardella szét nem fő. Közben vágjuk félbe a kalmárt, irdaljuk be és vágjuk kisebb darabokra.

Adjuk az olajhoz a kalmárt és közepese erősségen főzzük 1–2 percig. Adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és azzal is pirítsuk 1 percig. Majd adjuk hozzá a kapribogyót és a olívabogyót, öntsük rá a passzírozott paradicsomot. Közepes erősségen főzzük 15-20 percig.

Közben tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Adjuk a tésztát a forró vízhez. Ha a kalmár alatt túl sűrű lenne a szósz, akkor adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből. Közben aprítsuk fel a petrezselyemlevelet.

Ha a tészta megfőtt, adjuk a kalmárhoz a petrezselyemmel együtt, keverjük össze és 1–2 percig együtt főzzük. Ha szükséges, sózzuk.

Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal és egy kevés petrezselyemlevéllel.

Megjegyzés

  • Sózás helyett adhatunk hozzá colatura di allicit. Viszont azt csak a legvégén keverjük bele, amikor már lehúztuk a tűzről.

Hozzászólások