Sáfrányos tarhonya zöldségekkel¶
Fregula allo zafferano con verdure¶
2024. június 12.
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g tarhonya
- 200 g padlizsán
- 200 g cukkini
- 1 kis fej vöröshagyma
- 60 g pancetta
- 1 tasak sáfrány
- 3 ek. reszelt pecorino sajt
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 800 ml zöldség alaplé
- só
Elkészítése¶
Egy serpenyőben tegyünk fel melegedni 2 ek. olajat. Közben a szalonnát csíkozzuk fel. Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a szalonnát és addig pirítsuk, amíg aranybarna színt nem kap. Ekkor szedjük ki a szalonnát a zsiradékból
Közben a hagymát vágjuk apróra és a zöldségeket kockázzuk fel. Ha a szalonnát kiszedtük a serpenyőből, adjuk a zsiradékhoz a hagymát. Tegyük fel melegedni az alaplevet.
Amikor az hagyma üveges lett, adjuk hozzá a padlizsánt és közepes lángon 5 percig pirítsuk. Utána adjuk hozzá a cukkinit is. Időnként keverjük meg.
A maradék olívaolajat tegyük fel melegedni. Adjuk hozzá a tarhonyát, és néhány percig pirítsuk. Öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi és közepes erősségen főzzük. Gyakran keverjük meg, és apránként pótoljuk az elfőtt alaplevet.
7–8 perc fövés után adjuk a tarhonyához a pirított zöldséget. Öntsük fel alaplével, és folytassuk a tarhonya főzését. Mikor már csak 2–3 perc van hátra a tarhonya fövéséből a sáfrányhoz adjunk 2–3 evőkanál alaplevet, keverjük meg és adjuk a tarhonyához. A szalonna nagyobb részét is adjuk a tarhonyához.
Ha a tarhonya megpuhult, húzzuk le a tűzről, sózzuk és keverjük bele a reszelt pecorino sajtot. Fedő alatt 2–3 percig pihentessük és utána tálaljuk. A tányéron díszítsük a maradék szalonnával.