Tarhonya garnélával, kagylóval és halalaplével¶
Fregola con gamberi, cozze e fumetto¶
2019. április 6.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 340 g tarhonya
- 20-24 db. garnéla
- 20-24 db. kagyló
- 50 ml száraz fehérbor
- 1,2 l halalaplé
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- csilipaprika (elhagyható)
- diónyi vaj
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 ek. aprított petrezselyem
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük hideg vízbe a garnélát és a kagylót. A vizet 5 perc múlva cseréljük le. Közben tegyük fel melegedni az alaplevet.
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy edényben melegítsünk fel 2 ek. olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, illetve morzsoljuk bele a csilit. Lassú tűzön főzzük 2–3 percig, majd adjuk hozzá a tarhonyát. Pirítsuk további 2–3 percig.
Öntsük a tarhonyára a bort, és addig főzzük, amíg az alkoholtartalma el nem fő. Merjünk a tarhonyára annyi alaplevet, amennyi ellepi. Főzzük úgy, mint a rizottót. Azaz gyakran keverjük meg, és az elfőtt alaplevet apránként pótoljuk.
Mikor a tarhonya már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a kagylót és a garnélát. Keverjük össze, és további 2 percig főzzük.
Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a petrezselymet és a vajat. Tálalás előtt, fedő alatt 2 percig pihentessük.