Kuszkusz garnélával és cherry paradicsommal¶
Cuscus con gamberi e pomodorini¶
2024. december 22.
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 12–16 garnéla
- 120 g cherry paradicsom
- 160 g kuszkusz
- 2 újhagyma
- 4 ek. passzírozott paradicsom
- 250-300 g alaplé
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- szerecsendió
- só
- bors
Elkészítése¶
A garnélát tegyük hideg vízbe, és 5 percenként cseréljük rajta a vizet. Kb. 15 perc alatt kiolvad.
Közben az újhagymát karikázzuk fel. A zöldjét vágjuk apróra.
Mikor az garnéla kiolvadt, egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Ha forró, adjuk hozzá a garnélát. Nagy lángon kb. 3 percig pirítsuk, és félidőben fordítsuk meg. Ha kész, szedjük ki egy tányérral és tegyük meleg helyre.
A serpenyő alatt mérsékeljük a tűzet, és a felkarikázott újhagymát 1–2 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot és közepes erősségen főzzük 10 percig.
Tegyük fel melegedni az alaplevet. Ha forr, húzzuk le a tűzről és szórjuk bele a kuszkuszt. Ha az alaplép sótlan, akkor sózzuk meg. Lefedve hagyjuk pihenni 8–10 percig.
Daraboljuk fel a paradicsomot, és amikor már csak 3–4 perc van hátra a kuszkusz fövéséből, adjuk a passzírozott paradicsomhoz. A paradicsomot is sózzuk meg.
Ha a kuszkusz kész, a paradicsomos serpenyőt húzzuk le a tűzről és keverjük bele a kuszkuszt. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, szerecsendióval és a újhagyma zöldjével. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a garnélát is, és azzal is keverjük össze.