Anelli padlizsánnal, forrólevegős sütőben¶
Anelli con melanzane al friggitrice di aria¶
2022. november 8.
Elkészítési idő: perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 160 g anelli
- 100 g scamorza sajt
- 20 g reszelt parmezán
- 200 g padlizsán
- morzsa
- napraforgóolaj a sütéshez
- só
A mártáshoz:
- 200 g passzírozott paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 4–6 bazsalikomlevél
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olívaolajat. Az olajban pirítsuk meg a fokhagymagerezdet. Mikor barna színt kapott távolítsuk el. Adjuk az olajhoz a passzírozott paradicsomot, sózzuk és borsozzuk. Tépkedjük bele a bazsalikomlevelet és lassú tűzön, fedő alatt 25-30 percig főzzük.
Közben egy magas falú edényben melegítsük fel a napraforgóolajat. Kockázzuk fel a padlizsánt. Amikor az olaj 180°C-os, tegyük bele a padlizsánt, és süssük aranybarna színűre. Szűrjük le, és papírtörlőn csepegtessük le az olajat.
Tegyük fel főni a tésztát. 8–9 perc főzés után szedjük a tésztát a paradicsommártásra, és 2 percig együtt főzzük. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a felkockázott sajtot. Alaposan keverjük össze.
Egy hőálló tálat vagy egy alumínium grilltálcát olajozzunk ki, és a morzsával szórjuk meg. Egyenletesen terítsük el a tálban a tésztát. A tetejét szórjuk meg a reszelt parmezánnal. A forrólevegős sütőt állítsuk 200 fokra, és 5–7 perc alatt süssük át. Ha a tetején még nem keletkezett egy ropogós réteg, akkor 1–2 perccel süssük tovább.
Ha kész 5–6 percig pihentessük, majd még melegen tálaljuk.
Megjegyzés
- Scamorza helyett használhatunk más, hasonló jellegű sajtot. Például provolonét, vagy ementáli sajtot, esetleg lecsepegtetett mozzarellát. A lényeg az, hogy olyan sajt legyen, ami nem olvad szét teljesen, hanem szálasan nyúlós állagú lesz.
- Hagyományos sütőben is elkészíthetjük. Ebben az esetben melegítsük elő a sütőt 220-225 fokra, és szintén 5–7 percig süssük. Ha szükséges, további 1–2 percig grillfokozaton is süssük.