Kihagyás

Toszkán kenyérsaláta

Panzanella toscana

2024. augusztus 5.

Panzanella toscana

A száraz kenyér felhasználásának nyári módszere. (Télen a ribollita szolgál ugyanerre a célra.) Ez a hagyományos változat, mostanában már „extra” hozzávalókat is adhatnak hozzá.

Elkészítési idő: 35 perc + 3 óra

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 120 g száraz/szikkadt kenyér
  • 80 g víz
  • 60 ml borecet
  • 2 közepes méretű paradicsom
  • 200 g uborka
  • 1 kisebb lila hagyma
  • 6–8 bazsalikomlevél
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítése

Kockázzuk fel a kenyeret és tegyük egy tálba. Keverjük össze a vizet és az ecetet, és öntsük a kenyérkockákra. Keverjük össze, és 30 percig hagyjuk pihenni

Közben tisztítsuk meg és vágjuk fel a zöldségeket. A paradicsom levét távolítsuk el, a húsát kockázzuk fel. Az uborkát hámozzuk meg és vágjuk nagyjából akkora kockákra, mint a paradicsomot. A hagymát vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.

30 perc után tegyük a kenyeret egy salátástálba. Ha túl nedves lenne, akkor kissé nyomkodjuk ki belőle a folyadékot. Vegyük figyelembe, hogy érlelés közben a paradicsom és az uborka is levet fog engedni, amit a kenyér fel fog szívni.

Adjuk a kenyérhez a paradicsomot, az uborkát és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. Locsoljuk meg az olajjal, és újra keverjük össze. Végül tépkedjük bele a bazsalikomleveleket, és azzal is keverjük össze.

Fóliával lefedve legalább 3 órát érleljük a hűtőben.

Megjegyzés

  • A víz mennyisége több tényezőtől is függ. Ha szárazabb a kenyér, akkor több vizet kell hozzáadni. Ha „ropogósabban” szeretjük, akkor viszont kevesebbet.
  • Eredetileg toszkán kenyérrel készítették. Ha ilyenünk nincs, akkor bármilyen kenyér megteszi.
  • Ha éppen nincs kéznél száraz kenyér, akkor kockázzuk fel a kenyeret, és egy tálcán pár 1–2 órát szárítsuk. Esetleg szárítás helyett a felkockázott kenyeret pirítsuk meg.
  • Az ecet mennyiségét ízlésünknek megfelelően növelhetjük vagy csökkenthetjük.
  • A hozzávalók arányát ízlésünk szerint megváltoztathatjuk. Extraként adhatunk hozzá olívabogyót, kapribogyót, szardellafilét, mozzarellát, tonhalat. Esetleg uborka helyett szárzellert. Vagy ami még eszünkbe jut.
  • Ha túl sokat készítettünk, akkor a hűtőben 3 napig eláll.

Hozzászólások