Hajdinasaláta¶
Insalata di grano saraceno¶
2023. július 20.
A hozzávalókat szabadon variálhatjuk, attól függően, hogy éppen mi van a hűtőben. Mortadella helyett főtt sonkát, felvágottat, szalámit is használhatunk, vagy akár el is hagyhatjuk.
Elkészítési idő: 25 perc + 1 óra
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 80 g hántolt hajdina
- 1 kisebb sárgarépa
- 1/2 kaliforniai paprika
- 4 db. hónapos retek
- 80 g mortadella
- 2 tojás
- 2 ek. extraszűz olívaolaj
- 2 ek. balzsamecet
- 8–10 bazsalikomlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a vizet. A víz mennyisége függ a hajdinától, így ezt ki kell kísérletezzünk. Kb. a hajdina kétszerese, vagy egy kicsit kevesebb kell a főzéshez. Közben alaposan öblítsük le a hajdinát. Ha a víz forr, sózzuk és tegyük bele a hajdinát. Mérsékelt tűzön 15–20 percig főzzük, amíg meg nem puhul. Közben főzzük keményre a tojásokat.
Szeleteljük fel a sárgarépát, és vágjuk csíkokra a paprikát. Melegítsük meg egy serpenyőben az olajat, és 5 percig közepes erősségen pirítsuk a zöldségeket. Adjunk hozzá egy kevés sót. Így kb. olyan állaguk lesz, minta a nyersen hozzáadott reteknek.
Közben a retket is karikázzuk fel, és kockázzuk fel a mortadellát. Ha a hajdina megpuhult, szedjük egy tálba, adjuk hozzá a paprikás keverékek, és keverjük össze. Hagyjuk egy kicsit hűlni. Locsoljuk meg a balzsamecettel, adjuk hozzá a retket, a feldarabolt tojást, a mortadellát. Sózzuk, borsozzuk.
Hűtőben legalább 1 órát pihentessük, tálalás előtt tépkedjünk bele bazsalikomleveleket.