Vin santo¶
2022. december 3.
A Vin santo, vagy Vinsanto egy hagyományosan Toszkánában és Umbriában készített magas alkoholtartalmú bor. Nagyon gyakran cantuccival fogyasztják.
A név (szent bor) eredetére vonatkozóan több feltevés is van.
Az egyik változat szerint egy ferences rendi szerzetes 1348-ban, a pestis idején a miseborként használt borral kezelte a betegeket. Ekkor elterjedt, hogy a bornak csodálatos tulajdonságai vannak, így megkapta a szent jelzőt.
Egy másik verzió szerint 1439-ben, a firenzei zsinat alatt egy görög metropolita amikor megkóstolta a bort, felkiáltott: „Questo è il vino di Xantos!”. Azaz egy Szantorini szigetéről származó, mazsolából készült bor. A mellette ülök a „Xantos”-t „santos”-nak értették, így azt hitték, hogy szent eredetűnek nevezi a bort, és eztán ők is így hívták.
Egy ennél egyszerűbb magyarázat szerint azért kapta ezt a nevet, mert miseborként használták.