Kihagyás

Rizs

Riso

2022. július 16.

A rizottó rizs fajtái

Még mielőtt belevágunk: Rizottót csak rizottó rizsből lehet készíteni. Bármilyen finom is a basmati, vagy a thai rizs, a rizottóhoz nem lesznek jók.

Az Olaszországban leggyakrabban használt rizsfélék:

  • Carnaroli: Hosszúkás szemű rizs, az ízeket jól magába szívja. A főzés során jelentős mértékben megdagad. Magas az amilóz tartalma (a keményítő egyik fő komponense), ami ellenállóvá teszi a főzés során, így nehezebb szétfőzni.

  • Arborio: Nagy szemű rizs, az ízeket jól magába szívja. Vercelli megye Arborio településéről kapta a nevét. A carnarolihoz képest kisebb az amilóz tartalma, enyhén lisztes az állaga. A szemek nagyon nagyok és enyhén szögletesek. Ideális olyan rizottókhoz is, amelyek nem tartalmaznak vajat és/vagy sajtot. De rizspudinghoz is kiváló választás.

  • Vialone nano: Apró, kerek szemű rizs. A lombardiai Sant’Alessio con Vialone településről kapta a nevét. A főzés során – a carnarolihoz hasonlóan – ez is kb. duplájára nő, illetve az amilóz tartalma is nagy. A főzési ideje rövidebb. Desszertekhez is használható. Nálunk csak néhány helyen kapható.

  • Roma: Hosszúkás szemű rizs. A keményítőtartalma magas, így krémes rizottókhoz jó választás. Használhatjuk arancini vagy krokett készítéséhez is. Magyarországon nagyon ritkán lehet kapni.

  • Originario: Apró, kerek szemű rizs. A folyadékot ez a fajta is jól magába szívja. Minestrához, arancinihez, kroketthez is használhatjuk.

  • Venere: Fekete szemű hántolatlan rizs. 2–3 perccel hosszabb a főzési ideje (18-20 perc), mint a többi rizottó rizsnek. Adhatjuk halhoz és zöldségekhez, de salátába is jó.

  • Rosso: Hosszú szemű, hántolatlan rizs. A piros, vagy barna színű. A főzési ideje akár 40 perc is lehet. Minestrához kiváló választás, de adhatjuk hüvelyesekhez, zöldségekhez, de akár rákokhoz is.

  • Basmati, Jasmine: Hosszú szemű rizsfélék. Ázsiai ételekhez, húshoz és zöldségekhez adhatjuk, de salátához is kiváló.

Leggyakrabban az arborio és a carnaroli, esetleg a Roma rizst használják rizottó készítéséhez. Azonban az autentikus risi e bisi készítésekor vialone nano rizst illik használni.

A rizottó állaga: Általában krémes állagú a rizottó, de nem mindig. Ha a rizottóhoz adott mártás, feltét viszonylag száraz, akkor a rizottó is szárazabb lesz. Illetve a másik véglet a risi e bisi, aminél a inkább egy kicsit leveses lesz a kész rizottó.

Hozzászólások