Friss sajt, tejoltó nélkül¶
Primo sale senza caglio¶
2019. február 17.
Kb. 450 g sajt lesz 2 l, 3,5%-os tejből.
Adhatunk hozzá feldarabolt olívabogyót, szurokfüvet, csilipaprikát, snidlinget, vagy bármi mást, ami az eszünkbe jut.
A végén melléktermékként megmarad a tejsavó. Megihatjuk, de a ricotta készítéshez is szükség lesz rá. Sőt, kenyér készítésekor víz helyett is használhatjuk. Hűtőben 2-3 napig eláll, illetve le is fagyaszthatjuk.
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 2 l 3,5%-os tej
- 100 ml citromlé (egy nagyobb citrom leve)
- 1 tk. só
- ízesítők, fűszerek (opcionális)
Elkészítése¶
Közepes erősségű tűzön melegítsük a tejet kb. 80 fokos hőmérsékletre.
Adjuk a tejhez a citromlevet és a sót. Folyamatos, lassú keverés mellett 5 percig főzzük.
Húzzuk le a tűzről, és 10 percig pihentessük. Ekkor már ne kevergessük.
Szedjük egy sűrű szövésű szűrőbe, és 10-15 percig csepegtessük le a tejsavót.
Ha ízesíteni akarjuk, akkor a lecsepegtetés után keverjük bele az ízesítőket.
Szedjük egy formába (fuscella), esetleg egy tésztaszűrőbe (azt pedig egy tálkába), és fogyasztás előtt legalább 2 órára tegyük hűtőbe. Hűtőben 3-4 napig tárolható.