Kihagyás

Friss sajt, tejoltó nélkül

Primo sale senza caglio

2019. február 17.

Primo sale senza caglio

Kb. 450 g sajt lesz 2 l, 3,5%-os tejből.

Adhatunk hozzá feldarabolt olívabogyót, szurokfüvet, csilipaprikát, snidlinget, vagy bármi mást, ami az eszünkbe jut.

A végén melléktermékként megmarad a tejsavó. Megihatjuk, de a ricotta készítéshez is szükség lesz rá. Sőt, kenyér készítésekor víz helyett is használhatjuk. Hűtőben 2-3 napig eláll, illetve le is fagyaszthatjuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 2 l 3,5%-os tej
  • 100 ml citromlé (egy nagyobb citrom leve)
  • 1 tk. só
  • ízesítők, fűszerek (opcionális)

Elkészítése

Közepes erősségű tűzön melegítsük a tejet kb. 80 fokos hőmérsékletre.

Adjuk a tejhez a citromlevet és a sót. Folyamatos, lassú keverés mellett 5 percig főzzük.

Húzzuk le a tűzről, és 10 percig pihentessük. Ekkor már ne kevergessük.

Szedjük egy sűrű szövésű szűrőbe, és 10-15 percig csepegtessük le a tejsavót.

Ha ízesíteni akarjuk, akkor a lecsepegtetés után keverjük bele az ízesítőket.

Szedjük egy formába (fuscella), esetleg egy tésztaszűrőbe (azt pedig egy tálkába), és fogyasztás előtt legalább 2 órára tegyük hűtőbe. Hűtőben 3-4 napig tárolható.

Hozzászólások