Olívaolaj¶
Olio di oliva¶
2022. augusztus 15.
Olívaolaj annyiféle van, mint égen a csillag. Az elnevezésekre vonatkozó szabályokat egy uniós rendelet írja le, ami segít eligazodni a témában. A szabályozás az olaj előállítási módjára, illetve az így előállított olaj mérhető minőségi paramétereire vonatkozik.
Az előállítási mód és a savtartalom alapján:
Megnevezés | Készítési mód | Savtartalom [%] |
---|---|---|
Extra szűz olívaolaj | Mechanikai eljárással, hidegen sajtolt | ≤ 0,8 |
Szűz olívaolaj | Mechanikai eljárrással, hidegen sajtolt | ≤ 2,0 |
Lámpaolaj | Mechanikai eljárással sajtolt, de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas | > 2,0 |
Finomított olívaolaj | A közvetlen fogyasztásra nem alkalmas lámpaolajból készül mechanikai és kémia finomítással | ≤ 0,3 |
Olívaolaj (vagy olívaolaj keverék) | A finomított és a szűz olívaolaj keveréke | ≤ 1,0 |
Nyers olívapogácsa-olaj | Közvetlen fogyasztásra nem alkalmas | - |
Finomított olívapogácsa-olaj | Finomított nyers olívapogácsa-olaj. Elsősorban olajban sütésre | ≤ 0,3 |
Olívapogácsa-olaj | Finomított olívapogácsa-olaj és szűz olívaolaj keveréke | ≤ 1,0 |
A savtartalmon kívül más paramétereknek is meg kell felelnie az olajnak ahhoz hogy az adott csoportba besorolható legyen. Aki kíváncsi a további részletekre, olvassa el az 1989/2003-as uniós szabályozást.
További minősítések is léteznek, de ezek jelentős része szubjektív, érzékszervi jellemzőkhöz kapcsolható. Például annak jelzése, hogy milyen típusú olívabogyóból készült az olaj. Vagy hogy milyen célra javasolja a gyártó az olajat. Esetleg milyen ízek dominánsak az olajban.
A préselési eljárás során kisebb olívabogyó darabok is belekerülnek az olajban. Ha ezeket nem szűrik ki, akkor keletkezik a szűretlen olívaolaj. Ezek általában a magasabb árkategóriába tartoznak.
Az olívaolajak minősítését – hasonlóan a borokhoz – olívaolaj-sommelier (vagy olajsommelier) végzi.