Kihagyás

Olívaolaj

Olio di oliva

2022. augusztus 15.

Olívaolaj annyiféle van, mint égen a csillag. Az elnevezésekre vonatkozó szabályokat egy uniós rendelet írja le, ami segít eligazodni a témában. A szabályozás az olaj előállítási módjára, illetve az így előállított olaj mérhető minőségi paramétereire vonatkozik.

Az előállítási mód és a savtartalom alapján:

Megnevezés Készítési mód Savtartalom [%]
Extra szűz olívaolaj Mechanikai eljárással, hidegen sajtolt ≤ 0,8
Szűz olívaolaj Mechanikai eljárrással, hidegen sajtolt ≤ 2,0
Lámpaolaj Mechanikai eljárással sajtolt, de közvetlen fogyasztásra nem alkalmas > 2,0
Finomított olívaolaj A közvetlen fogyasztásra nem alkalmas lámpaolajból készül mechanikai és kémia finomítással ≤ 0,3
Olívaolaj (vagy olívaolaj keverék) A finomított és a szűz olívaolaj keveréke ≤ 1,0
Nyers olívapogácsa-olaj Közvetlen fogyasztásra nem alkalmas -
Finomított olívapogácsa-olaj Finomított nyers olívapogácsa-olaj. Elsősorban olajban sütésre ≤ 0,3
Olívapogácsa-olaj Finomított olívapogácsa-olaj és szűz olívaolaj keveréke ≤ 1,0

A savtartalmon kívül más paramétereknek is meg kell felelnie az olajnak ahhoz hogy az adott csoportba besorolható legyen. Aki kíváncsi a további részletekre, olvassa el az 1989/2003-as uniós szabályozást.

További minősítések is léteznek, de ezek jelentős része szubjektív, érzékszervi jellemzőkhöz kapcsolható. Például annak jelzése, hogy milyen típusú olívabogyóból készült az olaj. Vagy hogy milyen célra javasolja a gyártó az olajat. Esetleg milyen ízek dominánsak az olajban.

A préselési eljárás során kisebb olívabogyó darabok is belekerülnek az olajban. Ha ezeket nem szűrik ki, akkor keletkezik a szűretlen olívaolaj. Ezek általában a magasabb árkategóriába tartoznak.

Az olívaolajak minősítését – hasonlóan a borokhoz – olívaolaj-sommelier (vagy olajsommelier) végzi.

Hozzászólások