Cime di rapa¶
2021. április 17.
A cime di rapa elsősorban a mediterrán térségben ismert, enyhén kesernyés, enyhén édeskés ízű növény. Még tisztességes magyar neve sincs (a cime di rápán kívül). Kis kárpótlás, hogy az olaszok több néven is ismerik: cime di rapa (Puglia), friarielli (Nápoly), broccoli di rapa (Róma), rapini (Toszkána), pulezze (Val di Chiana: Toszkána és Umbria). Ha valaki kutatni akar a témában: latinul Brassica rapa sylvestris.
Magyarországon nem termesztik, pedig igénytelen növény, akár egy balkonládában is megterem. Ha enni is akarunk belőle, akkor legalább 3–4 balkonládányit ültessünk belőle. Magot egy helyen találtam, és ott éppen répalevélnek nevezik. Apró szépséghiba, hogy a „cima/cime” a levelek közt található gömböcskéket jelenti, amiből aztán a virág is lesz. Szó szerinti fordításban a „répa csúcsa” lenne a neve.
Több változata is van. A quarantina változat az ültetéstől számítva kb. 40-50 nap múlva már fogyasztható. Viszont ez kisebb, így ebből többet kell ültetni.
Felhasználása¶
A leveleket és csúcsokat (gömböcskés részt) használjuk fel. A többi része túl rostos, így azt eldobjuk. A nagyobb leveleket tépjük kisebb darabokra.
Pugliában hagyományosan orecchiette tésztával fogyasztják (orecchiette cime di rápával). Magyar nyelven is található néhány recept, amelyeket már „továbbgondoltak”. Biztosan finomak is, csak nem az igazi „Orecchiette con cime di rapa”. Ugyanis az eredeti verzióban nem kell paradicsom, reszelt sajt,…
Nápolyban szendvicsként is kapható (street food). A szendvicsben cime di rapa és sült kolbász van. Illetve ugyanott pizza formájában is fogyasztható.
Olaszországban konzervként is kapható Fiarielli alla napoletana (eseteleg Fiarielli broccoli alla napoletana) néven. Ehhez már csak az orecchiette tésztát vagy a kolbászt kell megvenni, és a cime di rápát már csak melegíteni kell, mert a többi hozzávalót a konzerv tartalmazza.