Az olasz étkezés¶
2021. július 31.
Egy hagyományos olasz étkezés felépítése eltér a nálunk megszokottól. Természetesen nem minden étkezésnél eszik végig a teljes ételsort. Gyakran elmarad az előétel vagy a desszert egy hétköznapi étkezés során. Illetve sokszor csak egy (bőséges) fogást fogyasztanak. A teljesség igénye nélkül:
-
Előétel (antipasto)
-
Első fogás (primo piatto)
-
Második fogás (secondo piatto)
-
Desszert (dolce)
Ezen kívül még az aperitivo (vendégváró?) fogás is előfordul néha. Többnyire olyan ételt jelent, amit a vendégek érkezésekor 1–2 percen belül az asztalra lehet tenni. Arra szolgál, hogy amíg elkészül az ebéd vagy a vacsora, addig is legyen mit enni. A legegyszerűbb változatában grissini (nagyra nőtt „ropi”) köré nyers sonkát tekernek, és azt szolgálják fel. Hogy ne legyen olyan egyszerű a helyzet, időnként az előételt is aperitivonak nevezik. De az étvágygerjesztőként fogyasztott italt is szokták így nevezni. Viszont az olasz pálinkát, a grappát, étkezés után szokták fogyasztani.
A fenti felsorolás önmagában még nem tartalmaz semmi meglepőt, akár egy magyaros étkezés is felépülhet így. Azonban az egyes fogások ételeit megvizsgálva már sok eltérést találunk.
Előétel¶
Az előételek nagyjából megfelelnek a más konyhákban megszokottaknak. Közös jellemzőjük, hogy kis adagok és legtöbbször a kinézetük is étvágygerjesztő. Szinte bármilyen étel előléphet előétellé, ha a szokásostól eltérő módon, dekoratívabban tálaljuk. Bár vannak olyan ételek is, amit legtöbbször csak előételként fogyasztanak. Például a sonka sárgadinnyével (prosciutto con melone), vagy a bruschetta és a crostini. De az előbb említett sonkába tekert grissini is szerepelhet előételként.
Első fogás¶
Itt már jelentős az eltérés, mert ide tartoznak tésztaételek, a rizottók, és természetesen a levesek is. Következmény: egy olasz menüsor nem épülhet fel úgy, hogy az első fogás leves, a második pedig egy tésztaétel. (A kivétel erősíti a szabályt elv alapján néhány speciális esetben mégis előfordulhat.)
Egy speciális leves a brodo, ami az alaplének felel meg. Csodák nincsenek ez nagyjából megfelel a más konyhákban megszokott alaplének, legfeljebb a felhasznált zöldségekben van némi eltérés. Azonban egy tartalmas levesbetéttel önálló levesként is fogyasztható. Például levesbetét lehet a tortellini: tortellini in brodo (di carne/verdure).
Második fogás¶
Általában valamilyen hús vagy hal zöldségekkel, vagy körettel. Például sült, főtt vagy grillezett hús grillezett padlizsánkarikákkal, és valamilyen mártással. A rizst és a tésztát első fogásként fogyasztják, így ezek köretként nem szoktak szerepelni a második fogásban.
Desszert¶
Vannak hagyományos olasz desszertek (például tiramisù), de a jellegüket tekintve nagyjából megfelelnek a nálunk megszokott desszerteknek.
További eltérések¶
-
Ha az első fogásban már szerepelt hús, akkor a második fogás nem készülhet halból. Illetve ez fordítva is igaz.
-
A salátát vagy előételként, vagy a második fogás köreteként fogyasztják általában. Savanyúságként való fogyasztása nem jellemző, bár ismerik a savanyított változatokat is, de azokat többnyire salátákba (orosz saláta, rizs- vagy tésztasaláta, …) keverik bele.
-
Egyfogásos étkezésnél általában tészta, rizottó, minestrone, vagy egy második fogás kategóriában tartozó étel szokott szóba jönni, de a pizza is remek választás.