Ricotta gombóc¶
Polpette di ricotta¶
2025. február 27.
Előételként fogyaszthatjuk, de salátakeverékkel vagy párolt zöldségekkel második fogás is lehet.
A forrólevegős sütőben világosabb színű lesz, mintha bő olajban sült volna. Ha addig sütjük, amíg aranybarna színű lesz, akkor a gombócok kiszáradnak.
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 15–20 gombóc
Hozzávalók¶
- 250 g ricotta
- 1 kisebb tojás
- 40 g reszelt parmezán vagy pecorino
- 2 szelet kenyér
- 2 ek. aprított petrezselyemlevél
- morzsa
- egy kevés olaj a sütéshez
- só
- bors
Elkészítése¶
A kenyeret aprítóban daraboljuk fel. Tegyük egy tálba a ricottát, adjuk hozzá a tojást, a kenyeret, a reszelt sajtot és a petrezselyemlevelet. Sózzuk, borsozzuk és alaposan dolgozzuk össze. Egy lágy masszát kell kapnunk. Ha túl lágy lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés morzsát.
A masszából formázzunk gombócokat, és forgassuk a morzsába.
A gombócokat helyezzük a forrólevegős sütő rácsára, spricceljünk rá egy kevés olajat. 190 fokon 15 percig süssük. Időnként húzzuk ki a kosarat és rázzuk meg. Félidőben újból spricceljünk rá egy kevés olajat.
Ha kész, szedjük egy tányérra, és 5 percig pihentessük.
Megjegyzés
- Hagyományos sütőben, vagy bő olajban is kisüthetjük.