Epertorta sütés nélkül¶
Torta fredda yogurt e more di gelso¶
2019. június 1.
Elkészítési idő: 30 perc (+ a hűtés)
Adag: 22 cm-es tortaformához
Hozzávalók¶
- 150 g darált keksz
- 80 g vaj
- 300 g mascarpone
- 200 g joghurt
- 75 g cukor
- 75 g tej
- 1 késhegynyi vanília
- 200 g eper (+ a díszítéshez)
- 2 tk. cukor az eperhez
- 6 zselatin lap
Elkészítése¶
A vajat olvasszuk meg, és dolgozzuk össze a darált keksszel. Sütőpapírral béleljünk ki egy 22 cm-es tortaformát, és erre öntsük a vajas kekszet. Kézzel simítsuk el a tetejét, és egy kicsit tömörítsük. 30 percre tegyük be a hűtőbe
Egy tálba öntsünk hideg vizet, és áztassuk be a zselatin lapokat.
Egy kis edényben tegyük fel melegedni a tejet a vaníliával. Addig melegítsük, amíg forrni nem kezd. Közben keverjük simára a mascarponét a joghurttal és a cukorral.
A zselatinlapok feléből alaposan nyomkodjuk ki a vizet, és keverjük a meleg tejhez. 3-4 percig hagyjuk hűlni
Közben osszuk két részre a mascarponés krémet. Az egyik feléhez, apránként adagolva, keverjük hozzá a tejet. Keverjük simára, és öntsük a keksz alapra. A tetejét simítsuk le. 1 órára tegyük hűtőbe a formát.
Tegyük egy kis edénybe a megmosott, lecsöpögtetett, 4-6 darabra vágott epret. Adjunk hozzá két teáskanálnyi cukrot, és 3 evőkanálnyi vizet. 5 percig főzzük, utána szűrjük le, és adjuk hozzá a maradék, jól kinyomkodott zselatinlapokat. Néhány perc hűlés után adjuk a maradék krémhez, és keverjük simára.
Az 1 óra letelte után az epres krémet öntsük a közben megszilárdult fehér krém tetejére. Újabb 1 órára, vagy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.