Kihagyás

Cantucci Vin santo borral

Cantucci con Vin santo

2018. január 14.

Cantucci con Vin santo

Hagyományos toszkán édesség, általában Vin santo borral fogyasztják. Ha az nincs, akkor valamilyen desszertbort válasszunk mellé. Például Tokaji asszút, vagy szamorodnit. Bár ezek alkoholtartalma 12% körül van, míg a Vin santo 17-18%-os, így nem lesz ugyanaz az érzés. Lehetséges helyettesítő a félszáraz marsala bor is. Illetve a muskotályos borok is szóba jöhetnek.

Fogyasztáskor a cantuccit belemártják a borba, hogy puhuljon egy kicsit. Természetesen a legvégén a bort is megisszák.

Elkészítési idő: 65 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 250 g finomliszt (BL-55)
  • 125 g cukor
  • 100 g hámozatlan mandula
  • 2 tojás
  • 50 g vaj
  • 3 g friss élesztő
  • csipetnyi só
  • Vin santo bor

Elkészítése

Olvasszuk fel a vajat, majd hagyjuk kihűlni. Közben mérjük ki a hozzávalókat.

Keverjük össze a lisztet, a cukrot, és egy csipetnyi sót. Adjuk hozzá a vajat, a tojásokat és az élesztőt. Az egészet dolgozzuk össze, amíg homogén nem lesz. Utána keverjük bele a hámozatlan mandulát. A végén egy enyhén ragadós masszát kapunk. Ha túl ragacsos lenne, akkor adjunk még hozzá egy kevés lisztet.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A masszából formázzunk egy hosszú lapos rudat, és helyezzük a tepsibe.

30 percre tegyük a hűtőbe. Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Süssük 180 °C-on 20 percig, majd vegyük ki a sütőből. Még melegen vágjuk kb. 2 cm-es széles szeletekre. A szeleteket tegyük vissza a tepsibe, és légkeveréses módban, 200 °C-on 5–6 percig süssük.

Hagyjuk kihűlni, és a borral együtt tálaljuk.

Süteményes dobozban napokig eláll, ha esetleg túl sokat készítettünk volna.

Megjegyzés

  • Esetleg tehetünk a tésztába egy kevés vaníliát is.

Hozzászólások