Aperol Spritz¶
2019. augusztus 20.
Az 1800-as évek második felében, amikor Velence Habsburg uralom alatt állt, az osztrák katonák, ha betértek egy velencei vendéglőbe, akkor a borhoz öntöttek egy kevés vizet, hogy csökkentsék az alkoholtartalmat. Azaz bele „spricceltek” egy kevés vizet, mert túl erős volt nekik a velencei bor. Akkoriban ezt hívták Spritznek, azaz fröccsnek.
1919-ben, a padovai vásárban bemutatták az Aperolt, ami narancsból és fűszernövényekből készült keserűlikőr. Nem sokkal később, a Spritzhez már Aperolt is kevertek, így megszületett az Aperol Spritz. Néhol Spritz Veneziano néven is találkozhatunk vele.
Eredetileg 1/3 rész száraz fehérbor, 1/3 rész szénsavas víz, és 1/3 rész Aperolból készült. Van aki még most is így készíti. Esetleg a bort Proseccora cseréli.
A receptek szinte minden esetben Proseccot írnak hozzávalóként, ami félreértésre adhat okot. Ugyanis a Prosecco a glera fajtájú szőlőből készült eredetvédett fehérbor. A felhasznált szőlők legalább 85%-ának glerának kell lennie. A „végterméknek” három változata van: a szénsavmentes (prosecco tranquillo, azaz bor), a szénsavas (prosecco spumante, ez felel meg a pezsgőnek) és az enyhén szénsavas (prosecco frizzante, a gyöngyözőbornak felel meg). Ha konkrét fajtát is javasolnak az Aperol Spritzhez, akkor az mindig valamelyik spumante változat. Tehát ha nincs éppen kéznél Prosecco, akkor választhatunk más pezsgőt is. A lényeg az, hogy száraz vagy extra száraz, és fehér legyen a pezsgő.
Az Aperol Spritz magyar honlapja egyenlő arányban javasolja a Prosecco és az Aperol adagolását. Illetve a Magyarországon kapható Aperol üvegén is ez szerepel. Ezekkel szemben, a gyártó nemzetköz oldala a helyes receptet ismerteti. Mondjuk, ha egyforma arányban keverjük a Proseccot, és az Aperolt, akkor az Aperol hamarabb elfogy. Mivel a Prosecco nem a Campari terméke, így azon nincs haszna.
Elkészítési idő: 1 perc
Adag: 1 fő
Hozzávalók¶
- 3 rész száraz pezsgő
- 2 rész aperol
- 1 spriccelésnyi szóda vagy szénsavas ásványvíz
- narancs a díszítéshez
- jégkocka
Elkészítése¶
A poharat kb. a feléig töltsük fel jégkockával, erre öntsük a pezsgőt, majd spricceljünk rá egy kevés szódát. Végén pedig öntsük rá az aperolt, és félszelet naranccsal díszítsük.
Az Aperolt mindenképpen utolsóként adjuk a koktélhoz, mert a fajsúlya ennek a legnagyobb, így lassan lesüllyed majd a pohár aljára. Ha azt öntjük először a jégre, akkor nem nagyon fog elkeveredni a pezsgővel és a szódával, hanem leülepszik a pohár aljára. Azaz fogyasztás előtt alaposan fel kell keverni a koktélt.
Az elkészítés után fogyasszuk is el, mert ha a jég felolvad, akkor vízízűvé válik a koktél.