Kihagyás

Padlizsánfasírt

Polpette di melanzane

2023. november 4.

Polpette di melanzane

Melegen és hidegen, előételként vagy zöldségkörettel második fogásként fogyasztható. Esetleg vacsorára nyers zöldségekkel (saláta, paradicsom, uborka,…). Vagy akár pitába is tehetjük.

Elkészítési idő: 35+30+30 perc

Adag: 25-30 golyó

Hozzávalók

  • 800 g padlizsán
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • kb. 120 g morzsa a fasírtba
  • 80 g parmezán
  • petrezselyemlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb tojás
  • bors
  • morzsa a panírozáshoz
  • olaj a sütéshez

Elkészítése

A padlizsánt vágjuk félbe, és a kés hegyével vágjunk rácsos mintát a tetejére. A félbevágott padlizsánokat tegyük forrólevegős sütőbe, locsoljuk meg a 2 evőkanál olívaolajjal. Sózzuk, és 190 fokon 25–30 percig süssük.

Ha padlizsán megsült, akkor hagyjuk hűlni 5 percig. Utána távolítsuk el a héját. A padlizsánt tegyük egy tésztaszűrőbe és 10 percig hagyjuk lecsepegni. Közben aprítsuk fel a petrezselyemlevelet és a fokhagymát.

Tegyük a lecsepegtetett padlizsánt a többi hozzávalóval egy keverőtálba, és keverjük össze. A végén, ha szükséges sózzuk. Formázzunk golyókat a keverékből, forgassuk meg morzsában. Közben melegítsük fel az olajat a sütéshez.

A kész golyókat 170 fokos olajban 3–4 percig süssük. Egyszerre csak 5–6 gombócot tegyünk az olajba. A kész gombócokat tegyük konyhai törlőpapírra és csepegtessük le az olajat.

Megjegyzés

  • A fasírtokat le is fagyaszthatjuk. Ekkor a megformázott golyókat helyezzük egy tálcára, és a tálcát tegyük a fagyasztóba. 16-24 óra elteltével tegyük a golyókat zacskókba, és a fagyasztóban pár hónapig elállnak
  • Ha sütőben készítjük, akkor 200 fokon 15–20 percig süssük. Előtte locsoljuk meg egy kevés olajjal, hogy ne legyenek túl szárazak a gombócok.

Hozzászólások