Padlizsánfasírt¶
Polpette di melanzane¶
2023. november 4.
Melegen és hidegen, előételként vagy zöldségkörettel második fogásként fogyasztható. Esetleg vacsorára nyers zöldségekkel (saláta, paradicsom, uborka,…). Vagy akár pitába is tehetjük.
Elkészítési idő: 35+30+30 perc
Adag: 25-30 golyó
Hozzávalók¶
- 800 g padlizsán
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- kb. 120 g morzsa a fasírtba
- 80 g parmezán
- petrezselyemlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb tojás
- só
- bors
- morzsa a panírozáshoz
- olaj a sütéshez
Elkészítése¶
A padlizsánt vágjuk félbe, és a kés hegyével vágjunk rácsos mintát a tetejére. A félbevágott padlizsánokat tegyük forrólevegős sütőbe, locsoljuk meg a 2 evőkanál olívaolajjal. Sózzuk, és 190 fokon 25–30 percig süssük.
Ha padlizsán megsült, akkor hagyjuk hűlni 5 percig. Utána távolítsuk el a héját. A padlizsánt tegyük egy tésztaszűrőbe és 10 percig hagyjuk lecsepegni. Közben aprítsuk fel a petrezselyemlevelet és a fokhagymát.
Tegyük a lecsepegtetett padlizsánt a többi hozzávalóval egy keverőtálba, és keverjük össze. A végén, ha szükséges sózzuk. Formázzunk golyókat a keverékből, forgassuk meg morzsában. Közben melegítsük fel az olajat a sütéshez.
A kész golyókat 170 fokos olajban 3–4 percig süssük. Egyszerre csak 5–6 gombócot tegyünk az olajba. A kész gombócokat tegyük konyhai törlőpapírra és csepegtessük le az olajat.
Megjegyzés
- A fasírtokat le is fagyaszthatjuk. Ekkor a megformázott golyókat helyezzük egy tálcára, és a tálcát tegyük a fagyasztóba. 16-24 óra elteltével tegyük a golyókat zacskókba, és a fagyasztóban pár hónapig elállnak
- Ha sütőben készítjük, akkor 200 fokon 15–20 percig süssük. Előtte locsoljuk meg egy kevés olajjal, hogy ne legyenek túl szárazak a gombócok.