Kihagyás

Panettone szalámival és sajttal

Panettone salato con salame e formaggio

2017. december 26.

Panettone salato con salame e formaggio

Elkészítési idő: 20+80+40 perc

Adag: 8 fő

Hozzávalók

  • 350 g finomliszt (BL-55)
  • 80 g reszelt parmezán
  • 70 g vaj
  • 2 nagyobb tojás
  • csipetnyi só
  • bors
  • 100 ml tej
  • 6 g friss élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 70 g szalámi
  • 70 g félkemény sajt
  • panettone papír (134 x 95 mm)

Elkészítése

A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze, és tegyük félre.

A lisztet és a parmezánt keverjük össze. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, adjuk hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat, valamint a felfutott élesztőt. Az egészet dolgozzuk össze. Félidőben adjunk hozzá 1 csipetnyi sót. Túl sok nem kell, mert a parmezán, a szalámi és a sajt is sós.

Kockázzuk 3–4 mm-es darabokra a szalámit és a sajtot is. Most érlelt kecskesajttal készítettem, de bármilyen félkemény sajt megteszi. Adjuk a tésztához a szalámit és a sajtot, majd kézzel dolgozzuk össze.

A masszát öntsük a panettone papírba. Ne foglalkozzunk vele, hogy milyen formájú lesz a papír, mert majd kelés közben szépen felveszi a kerek formát. Kb. 60-80 percig meleg helyen kelesszük, amíg a tészta teteje a forma felett nem lesz 1–2 cm-rel.

180 °C-ra előmelegített sütőben 40–45 percig süssük. Utána tegyük egy rácsra, és hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

  • Olaszország egyes részein karácsonykor ez olyan étel, mint nálunk a bejgli. Pontosabban az eredeti változat, ami édes.
  • Az édes változat általában kandírozott gyümölcsöket, csokoládédarabkákat tartalmaz. Valamint a tésztába több-kevesebb cukrot is belekevernek.
  • Hagyományosan panettone papírban készítik. A papír mérete és a panettone súlya szorosan összefügg. Van olyan eladó, aki nem a méretet, hanem a súlyt adja meg.
  • Fogyasztható előételként, illetve kicsit nagyobb mennyiségben akár reggelire vagy vacsorára is.
  • Szalámi helyett főtt, vagy nyers sonkát, mortadellát, virslit és felvágottat is használhatunk. Bármilyen félkemény sajtot használhatunk. Ha a hús nem füstölt, akkor füstölt sajttal is készíthetjük.

Hozzászólások