Panettone szalámival és sajttal¶
Panettone salato con salame e formaggio¶
2017. december 26.
Elkészítési idő: 20+80+40 perc
Adag: 8 fő
Hozzávalók¶
- 350 g finomliszt (BL-55)
- 80 g reszelt parmezán
- 70 g vaj
- 2 nagyobb tojás
- csipetnyi só
- bors
- 100 ml tej
- 6 g friss élesztő
- 1 kk. cukor
- 70 g szalámi
- 70 g félkemény sajt
- panettone papír (134 x 95 mm)
Elkészítése¶
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és adjuk hozzá a cukrot. Keverjük össze, és tegyük félre.
A lisztet és a parmezánt keverjük össze. Szórjuk meg frissen őrölt borssal, adjuk hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat, valamint a felfutott élesztőt. Az egészet dolgozzuk össze. Félidőben adjunk hozzá 1 csipetnyi sót. Túl sok nem kell, mert a parmezán, a szalámi és a sajt is sós.
Kockázzuk 3–4 mm-es darabokra a szalámit és a sajtot is. Most érlelt kecskesajttal készítettem, de bármilyen félkemény sajt megteszi. Adjuk a tésztához a szalámit és a sajtot, majd kézzel dolgozzuk össze.
A masszát öntsük a panettone papírba. Ne foglalkozzunk vele, hogy milyen formájú lesz a papír, mert majd kelés közben szépen felveszi a kerek formát. Kb. 60-80 percig meleg helyen kelesszük, amíg a tészta teteje a forma felett nem lesz 1–2 cm-rel.
180 °C-ra előmelegített sütőben 40–45 percig süssük. Utána tegyük egy rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
- Olaszország egyes részein karácsonykor ez olyan étel, mint nálunk a bejgli. Pontosabban az eredeti változat, ami édes.
- Az édes változat általában kandírozott gyümölcsöket, csokoládédarabkákat tartalmaz. Valamint a tésztába több-kevesebb cukrot is belekevernek.
- Hagyományosan panettone papírban készítik. A papír mérete és a panettone súlya szorosan összefügg. Van olyan eladó, aki nem a méretet, hanem a súlyt adja meg.
- Fogyasztható előételként, illetve kicsit nagyobb mennyiségben akár reggelire vagy vacsorára is.
- Szalámi helyett főtt, vagy nyers sonkát, mortadellát, virslit és felvágottat is használhatunk. Bármilyen félkemény sajtot használhatunk. Ha a hús nem füstölt, akkor füstölt sajttal is készíthetjük.