Májkenyér¶
Pan di fegato¶
2020. augusztus 8.
Ha előételként fogyasztjuk, akkor 10-12 adag. Reggelire, vacsorára, esetleg főételként 6-8 személynek elegendő.
Ha nincs marsala bor kéznél, akkor használjunk helyette szamorodnit.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 6–12 fő
Hozzávalók¶
- 500 g borjúmáj
- 4 csirkemáj
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 70 g vaj
- 100 ml marsala
- 50 g kenyérbél
- 20 g reszelt parmezán
- 2 babérlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
Csíkozzuk fel a borjúmájat. Vágjuk félbe a csirkemájakat. Közben egy nagyobb serpenyőben olvasszuk meg a vaj felét. Adjuk hozzá a májat és a babérleveleket. Mikor a vaj nagy részét felszívta a máj, adjuk hozzá a maradék vajat.
Sózzuk és borsozzuk, öntsük fel a borral, és élénk tűzön 5 percig főzzük. Időnként keverjük meg. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szedjük ki a májat egy edénybe, és botmixerrel pépesítsük. Tegyük a feldarabolt kenyérbelet a serpenyőben maradt marsalás mártásba, hogy megszívja magát. Utána szedjük a májra. Adjuk hozzá a tojást, a tojássárgákat, és 6 evőkanállal a serpenyőben maradt szószból, valamint szórjuk rá a parmezánt. Az egészet mixeljük krémesre.
Szedjük a krémet kivajazott tűzálló tálba, vagy több kis tálkába, formába. A tálat, tálakat helyezzük egy tepsibe, amelybe előtte 2–3 cm-nyi vizet engedtünk. Az előmelegített sütőben 30 percig süssük. Ha maradt a serpenyőben a marsalás mártásból, akkor azt közben egy darab kenyérrel mártogassuk ki.
Ha kész, szedjük ki a tepsiből, és hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
- Borjúmáj helyett készíthetjük marha-, vagy sertésmájból is.
- Ha a májat kisebb darabokra vágjuk, akkor könnyebb lesz pépesíteni.