Kihagyás

Májkenyér

Pan di fegato

2020. augusztus 8.

Pan di fegato

Ha előételként fogyasztjuk, akkor 10-12 adag. Reggelire, vacsorára, esetleg főételként 6-8 személynek elegendő.

Ha nincs marsala bor kéznél, akkor használjunk helyette szamorodnit.

Elkészítési idő: 60 perc

Adag: 6–12 fő

Hozzávalók

  • 500 g borjúmáj
  • 4 csirkemáj
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 70 g vaj
  • 100 ml marsala
  • 50 g kenyérbél
  • 20 g reszelt parmezán
  • 2 babérlevél
  • bors

Elkészítése

Csíkozzuk fel a borjúmájat. Vágjuk félbe a csirkemájakat. Közben egy nagyobb serpenyőben olvasszuk meg a vaj felét. Adjuk hozzá a májat és a babérleveleket. Mikor a vaj nagy részét felszívta a máj, adjuk hozzá a maradék vajat.

Sózzuk és borsozzuk, öntsük fel a borral, és élénk tűzön 5 percig főzzük. Időnként keverjük meg. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Szedjük ki a májat egy edénybe, és botmixerrel pépesítsük. Tegyük a feldarabolt kenyérbelet a serpenyőben maradt marsalás mártásba, hogy megszívja magát. Utána szedjük a májra. Adjuk hozzá a tojást, a tojássárgákat, és 6 evőkanállal a serpenyőben maradt szószból, valamint szórjuk rá a parmezánt. Az egészet mixeljük krémesre.

Szedjük a krémet kivajazott tűzálló tálba, vagy több kis tálkába, formába. A tálat, tálakat helyezzük egy tepsibe, amelybe előtte 2–3 cm-nyi vizet engedtünk. Az előmelegített sütőben 30 percig süssük. Ha maradt a serpenyőben a marsalás mártásból, akkor azt közben egy darab kenyérrel mártogassuk ki.

Ha kész, szedjük ki a tepsiből, és hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

  • Borjúmáj helyett készíthetjük marha-, vagy sertésmájból is.
  • Ha a májat kisebb darabokra vágjuk, akkor könnyebb lesz pépesíteni.

Hozzászólások