Kihagyás

Pirítós lardo di Colonnátával

Bruschetta con lardo di Colonnata

2025. január 30.

Bruschetta con lardo di Colonnata

A lardo di Colonnata Toszkána Massa-Carrara megyéjéből származó szalonna, a lardo egyik eredetvédett típusa.

A szalonnát márványkádakba rétegezik. A rétegek közzé fűszereket szórnak (bors, fahéj, szegfűszeg, római kömény, koriandermag, szerecsendió, kardamom, zsálya és rozmaring) és sózzák. A kádakat fa vagy márvány lappal letakarják és több hónapig érlelik a szalonnát.

A végeredmény egy lágy, enyhén édeskés, fehér vagy rózsaszín szalonna lesz.

Elkészítési idő: 10 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 6–8 vékony szelet lardo di Colonnata
  • 4 szelet kenyér
  • 1 rozmaring ág
  • 4–6 cherry paradicsom
  • bors

Elkészítése

A szalonnát vágjuk nagyon vékony szeletekre, illetve a legjobb az, ha vásárláskor felszeleteltetjük. A kenyeret is szeleteljük fel.

A kenyeret tegyük előmelegített sütőbe, és mindkét oldalukat pirítsuk meg.

Közben a paradicsomot vágjuk cikkekre, a rozmaringleveleket vágjuk nagyobb darabokra.

Ha kenyerek megpirultak, azonnal rakjuk rá a szalonna szeleteket, és várjunk kb. fél percet, amíg a kenyér hőjétől enyhén üvegesek nem lesznek.

Szórjuk meg a szeleteket a rozmaringgal, tegyük rájuk a paradicsomcikkeket, és szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Megjegyzés

  • Ha még nem ettél ilyet, akkor először érdemes megkóstolni egy darab kenyérrel melegítés és ízesítés nélkül is.
  • Ha túlságosan lehűlt a pirítós, akkor a szalonna ráhelyezése után néhány másodpercre tegyük vissza a sütőbe De csak annyi időre, hogy a szalonna enyhén üvegessé váljon.

Hozzászólások