Pirítós lardo di Colonnátával¶
Bruschetta con lardo di Colonnata¶
2025. január 30.
A lardo di Colonnata Toszkána Massa-Carrara megyéjéből származó szalonna, a lardo egyik eredetvédett típusa.
A szalonnát márványkádakba rétegezik. A rétegek közzé fűszereket szórnak (bors, fahéj, szegfűszeg, római kömény, koriandermag, szerecsendió, kardamom, zsálya és rozmaring) és sózzák. A kádakat fa vagy márvány lappal letakarják és több hónapig érlelik a szalonnát.
A végeredmény egy lágy, enyhén édeskés, fehér vagy rózsaszín szalonna lesz.
Elkészítési idő: 10 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 6–8 vékony szelet lardo di Colonnata
- 4 szelet kenyér
- 1 rozmaring ág
- 4–6 cherry paradicsom
- bors
Elkészítése¶
A szalonnát vágjuk nagyon vékony szeletekre, illetve a legjobb az, ha vásárláskor felszeleteltetjük. A kenyeret is szeleteljük fel.
A kenyeret tegyük előmelegített sütőbe, és mindkét oldalukat pirítsuk meg.
Közben a paradicsomot vágjuk cikkekre, a rozmaringleveleket vágjuk nagyobb darabokra.
Ha kenyerek megpirultak, azonnal rakjuk rá a szalonna szeleteket, és várjunk kb. fél percet, amíg a kenyér hőjétől enyhén üvegesek nem lesznek.
Szórjuk meg a szeleteket a rozmaringgal, tegyük rájuk a paradicsomcikkeket, és szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- Ha még nem ettél ilyet, akkor először érdemes megkóstolni egy darab kenyérrel melegítés és ízesítés nélkül is.
- Ha túlságosan lehűlt a pirítós, akkor a szalonna ráhelyezése után néhány másodpercre tegyük vissza a sütőbe De csak annyi időre, hogy a szalonna enyhén üvegessé váljon.