Csicseriborsó-lepény forrólevegős sütőben¶
Farinata di ceci in friggitrice ad aria¶
2024. október 7.
Genovai eredetű lepény. Más neveken is ismert: Cecina toscana, Torta di ceci (Toscana), Calda calda (Carrara), 5 e 5 (cinque e cinque, Livorno). Illetve Szicíliában hasonló a Panelle, de azt bő olajban sütik ki.
Legegyszerűbb fogyasztási módja szendvicsként: a lepény vastagságától függően egy vagy több lepényt tegyünk a félbevágott zsemlébe. Reggelire vagy vacsorára is kiváló étel, melegen és hidegen is fogyasztható.
Előételként melegen tálaljuk. Ilyenkor adhatunk hozzá sonkát, kolbászt, hagymát, sajtot, articsókát…
Elkészítési idő: 10 + 20 perc, közben 5+ óra pihentetés
Adag: 3-4 db. 18 cm-es lepény
Hozzávalók¶
- 100 g csicseriborsóliszt
- 15 g extra szűz olívaolaj
- 300 ml víz
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy tálba öntsük bele a vizet, és folyamatos keverés mellett, apránként adjuk hozzá a csicseriborsólisztet. keverjük csomómentesre a lisztet. A végén egy homogén, híg masszát fogunk kapni.
Fedjük le a tálat, és hűtőben legalább 5 órát hagyjuk állni. De akár egész éjszakára a hűtőben hagyhatjuk, ha reggelire akarjuk elfogyasztani.
Vegyük ki a hűtőből, és egy szűrőkanállal távolítsuk el a tetején képződött habot. Adjuk hozzá az olajat, és azzal is keverjük el. Ha fűszernövénnyel készítjük, akkor azt is most adjuk hozzá.
Olajozzuk ki a tepsit. Óvatosan öntsük bele a massza egy részét (a mennyiség a kívánt vastagságtól függ), és egy fakanállal kívülről a közepe felé haladva, óvatosan keverjük össze.
200 fokos forrólevegős sütőben 10–15 percig süssük.
Megjegyzés
- A sütés előtt keverhetünk a masszába zöldfűszert is. Például szurokfüvet, kakukkfüvet vagy friss rozmaringot.