Sáfrányos hagyma¶
Cipolle allo zafferano¶
2024. szeptember 24.
Pirítós kenyérrel előételként fogyaszthatjuk, vagy sült húsok mellé köretként.
Elkészítési idő: 45 perc
Adag: 2–4 fő
Hozzávalók¶
- 500 g vöröshagyma
- 1 tasak sáfrány
- 50 ml fehérborecet
- 50 ml száraz fehérbor
- 30 ml extra szűz olívaolaj
- 20 ml víz
- 1 ek. cukor
- só
Elkészítése¶
Tisztítsuk meg a hagymákat, és vágjuk vékony szeletekre.
Egy edényben melegítsük meg az olajat, majd adjuk hozzá a hagymát. Egy csipetnyi sóval szórjuk meg, adjuk hozzá a cukrot. Élénk tűzön, gyakori kevergetés mellett főzzük 10 percig.
Közben forró vízben oldjuk fel a sáfrányt. 10 perc után adjuk a hagymához a sáfrányt, az ecetet és a bort. Közepes erősségen főzzük 20–25 percig, amíg a folyadék nagy része el nem fő alóla. Időnként keverjük meg.
A végén ízlés szerint sózzuk, és 1–2 percig főzzük.
Megjegyzés
- Lila hagymával is készíthetjük, de akkor piros lesz a domináns szín. Ebben az esetben fehérbor helyet rozét is adhatunk hozzá.