Padlizsános melegszendvics¶
Bruschetta con melanzane¶
2023. július 7.
Előételként 4–5, vacsorára 2–3 személy részére elegendő.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 2–4 fő
Hozzávalók¶
- 1 padlizsán
- 400 ml passzírozott paradicsom
- ementáli vagy edami sajt ízlés szerint
- 4-5 szelet kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 5-6 db. bazsalikomlevél
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. aprított petrezselyemlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
A padlizsánt mossuk meg, szurkáljuk meg a kés hegyével. Forrólevegős sütőben 200 fokon 20 percig süssük, vagy hagyományos sütőben 40-45 percig.
Közben vágjuk apróra a hagymát. Egy serpenyőben melegítsünk fel 2 ek. olajat. Adjuk hozzá a fokhagymát és a hagymát. Kis lángon 4–5 percig pirítsuk. Távolítsuk el a fokhagymát. Öntsük a hagymás alapra a passzírozott paradicsomot, sózzuk, és 40-45 percig kis lángon, fedő alatt főzzük. Addig, amíg be nem sűrűsödik.
Ha a padlizsánt megsült, 10 percig pihentessük, majd vágjuk le a végét, és húzzuk le a héját. Hosszában vágjuk kb. ujjnyi vastag csíkokra. Tegyük egy tésztaszűrőbe, és néhány percig csepegtessük le a levét.
Közben aprítsuk fel a petrezselyemlevelet. Tegyük a padlizsánt egy tálba, szórjuk meg a petrezselyemlevéllel, locsoljunk rá 1 ek. olajat. Sózzuk, borsozzuk, tépkedjük rá a bazsalikomleveleket, és keverjük össze.
Enyhén pirítsuk meg a kenyereket. Közben reszeljük le a sajtot. A kenyereket kenjük meg a sűrű paradicsomszósszal, halmozzuk a tetejére a padlizsánt, legvégül pedig a reszelt sajtot. Szendvicssütőben (vagy normál sütőben) pirítsuk meg a szendvicsek tetejét.