Caponáta¶
Caponata¶
2023. augusztus 1.
A caponáta szicíliai eredetű étel, de a Földközi-tenger térségének konyháiban mindenhol megtalálható. Köretként, illetve előételként vagy egytálételként is fogyasztják. Utóbbi két esetben pirítóst adnak mellé. Rengeteg változat létezik. Minden esetben hidegen vagy langyosan fogyasztják, így nyáron is népszerű fogás.
Mivel rengeteg változata van, így az „eredeti caponáta” kifejezés értelmezhetetlen. Minden családnak van egy saját „eredeti” változata.
A padlizsánon kívül az éppen aktuális zöldségekből készül. A padlizsánt és/vagy a zöldségeket olajban megsütik, majd egy édes-savanyú szósszal főzik készre. A szósz általában paradicsomszószból, szárzellerből, hagymából, olívabogyóból, kapribogyóból, cukorból és ecetből áll.
Eredetileg egy drága, de önmagában száraz hal volt az alapja az ételnek, amit egy édes-savanyú szósszal szolgáltak fel. A szegények nem tudták megfizetni a drága halat, így azt a padlizsánnal helyettesítették
Legismertebb változatai¶
A kettőspont után a plusz hozzávalók vannak felsorolva, de a sok változat miatt ezekben is vannak eltérések.
-
Szicíliai/Palermói (Caponata siciliana/palermitana): fenyőmag, mazsola, esetenként kakaó is
-
Agrigentói (Caponata agrigentina): paprika, esetleg uborka, fokhagyma, csípős paprika
-
Trapani (Caponata trapanese): fokhagyma, sárgarépa, mandula, mazsola
-
Cataniai (Caponata catanese): paprika, fenyőmag, fokhagyma, esetleg burgonya
-
Messinai (Caponata messinese): zöld olívabogyó, fenyőmag, friss paradicsom, esetleg menta
-
Nápolyi (Caponata napoletana): szardellafilé, oregánó, olajban eltett padlizsán
-
Római (Caponata romana): paprika, sárgarépa, taggiasca olívabogyó, fenyőmag, fokhagyma
-
Cianciánai (Caponata ciancianese): articsóka, citromlé
-
Caponata kardhallal (Caponata di pesce): különböző vízi lények.