Carbonára¶
Carbonara¶
2025. április 6.
Április 6.-án van a Carbonara Day.
A carbonárát általában spagettivel készítik. Egy nagyon egyszerű étel, néhány hozzávalóból elkészíthető.
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g spaghetti (most linguine)
- 75 g guanciale szalonna
- 3 közepes méretű (M) tojás sárgája
- 25 g pecorino romano
- só
- bors
Elkészítése¶
A szalonnát csíkozzuk fel. Egy serpenyőben mérsékelt tűzön tegyük fel sülni a szalonnát. Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét.
Közben reszeljük le a sajtot. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a reszelt sajtot és egy kevés frissen őrölt borsot. Keverjük az egészet krémesre. Sűrű masszát kell kapnunk. A tészta főzővizéből adjunk hozzá 2–3 evőkanálnyit, és azzal hígítsuk fel egy kicsit.
Közben, ha a víz felforrt, tegyük fel főni a tésztát.
A megpirult szalonnát szedjük ki egy tányérra. Adjunk egy merőkanálnyi vizet a visszamaradt zsiradékhoz.
Ha a tészta megfőtt, szedjük a serpenyőbe és főzzük még 1 percig. Húzzuk le a serpenyőt a tűzről és adjuk a tésztához a tojásos keveréket. Forgassuk össze. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy keveset a tészta főzővizéből. Keverjük bele a félretett szalonnát.
Tálaláskor a tányéron szórjuk meg egy kevés frissen őrölt borssal.